ZAVOD ZA PROSTORNO UREĐENJE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
Novosti
23. 01. 2019.
23. 01. 2019.

Održano javno izlaganje Prijedloga VII. Izmjena Prostornog plana Zagrebačke županije u Zagrebu

 

Prvo od četiri planirana javna izlaganja Prijedloga VII. izmjena i dopuna Prostornog plana Zagrebačke županije i Strateške studije o utjecaju plana na okoliš održano je danas, 23. siječnja 2019. u Zagrebu, u Hotelu International, s početkom u 10.00 sati. Javnom izlaganju prisustvovalo je šezdesetak posjetitelja, ponajprije predstavnika gradova i općina s područja Zagrebačke županije, nadležnih ministarstava, javnopravnih tijela i susjednih županija. Ispred Zagrebačke županije javnom izlaganju prisustvovale su potpredsjednica Županijske skupštine, gospođa Ljubica Ambrušec i Zamjenica Župana, gospođa Nadica Žužak.

 

Prisutne je, ispred nositelja izrade prostornog plana, Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, pozdravio pročelnik Dragutin Stopić. Uvodno je predstavio stručne izrađivače prostornog plana, predstavnike Zavoda za prostorno uređenje Zagrebačke županije, kao i predstavnike stručnog izrađivača Strateške studije o utjecaju plana na okoliš, tvrtke Oikon d.o.o. iz Zagreba.

 

Potom su predstavnici Zavoda za prostorno uređenje, ravnateljica Željka Kučinić i odgovorni voditelj izrade plana, Hrvoje Kujundžić, kroz prezentaciju upoznali prisutne s dosadašnjim tijekom izrade, a zatim i sa prostorno planskim rješenjima ovih, sveobuhvatnih, izmjena i dopuna Prostornog plana Županije. Hrvoje Kujundžić pritom je najveći naglasak stavio na dva novo planirana zahvata u prostoru Zagrebačke županije: novu zagrebačku autocestovnu obilaznicu i teretnu obilaznu željezničku prugu. U nastavku je voditeljica izrade strateške studije, gospođa Božica Šorgić, predstavila mjere zaštite okoliša za planirana rješenja iz prostornog plana, utvrđene Strateškom studijom o utjecaju plana na okoliš.

 

U raspravi koja je uslijedila sudjelovali su predstavnici INA d.o.o., Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, Grada Zagreba, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih šuma i Grada Samobora. Očitovanja prisutnih na prostorni plan u najvećem su dijelu bila pozitivna, osobito u odnosu na brzinu i profesionalnost izrade te uspješno usuglašavanje planskih rješenja na brojnim sastancima održanim u Zavodu. Nekoliko prijedloga iz javnog izlaganja još će trebati usuglasiti s izrađivačima strateške studije na dodatnim sastancima odnosno utvrditi kroz detaljnu analizu po dovršetku javne rasprave.

 

Sljedeće Javno izlaganje održat će se sutra, 24. siječnja 2019. u 10,00 sati u Pučkom otvorenom učilištu, Zagrebačka 37, u Velikoj Gorici.

 

 

 

 

Više fotografija pogledajte OVDJE.